Shea (karite) yağı nedir, faydaları nelerdir?

Shea (karite) yağı nedir, faydaları nelerdir?

Shea (Karite) Yağı Nedir?

Karite yağı olarak da adlandırılan shea yağı oldukça faydalı bir yağdır. Afrika’da yetişen karite ağacının meyvelerinden elde edilen bu yağ katı formdadır.

Karite ağacının ana vatanı Afrika olup, boyları 12 -25 m arası değişmektedir. Karite ağacının meyveleri için 25 yıl süre gerekmektedir. Karite ağaçlarının ortalama ömrü iki yüz elli senedir. Karite ağacının meyveleri, kadınlar tarafından toplanır, kurutulur ve daha sonra kuruyan yemişler öğütülür ve bir macun haline getirilerek shea (karite) yağı elde edilir.

Shea (karite) yağının birçok faydası vardır. Özellikle kozmetik sektöründe oldukça sık kullanılan bir yağdır. Shea (karite) yağı cilde uygulandığında, cildi dış etkenlere karşı korur. Oldukça iyi bir nemlendiricidir. Ayrıca ciltte oluşan tahrişleri giderir, egzamaya, yara ve yanık izlerine iyi gelir. Shea yağı ciltte oluşan kuruma ve pullanmalara, kırışıklıklara, çatlaklara oldukça etkilidir.

Shea  yağı (karite yağı) cilt tarafından kolayca emilen bir yağdır. Güneş ışınlarına karşı doğal bir koruyucudur. Çatlayan dudaklar için iyi bir nemlendiricidir. Ayrıca saç bakımında da işlevi oldukça büyüktür. Saç tellerine esneklik, parlaklık ve güç verir. Kırılmalara karşı korur. Shea (karite) yağı, sade kullanılabildiği gibi diğer yağlarla karıştırılarak da kullanılabilir.

Shea (Karite) Yağında Bulunan Asit Oranları

  • Oleik asit 0,464
  • Arachidic asit 0,015
  • Linoleik asit 0,066
  • Palmitik asit 0,04
  • Steraik asit 0,415

Shea (Karite) Yağının Fayfaları

Kuru cilt tipiShea (karite) yağının faydaları oldukça fazladır. En bilinen faydaları, cilt ve saç için çok iyi bir koruyucu olduğudur.

  • Shea (karite) yağı cilt için iyi bir nemlendiricidir. Özellikle cildi kuru olanlar için biçilmiş kaftandır. Krem alırken içeriğinde shea yağı bulunanları tercih edebileceğiniz gibi sade olarak da satın alıp cilde uygulayabilirsiniz.
  • Shea (karite) yağı yara ve yanık izlerini iyileştirmede oldukça etkilidir. Kaşıntılı egzamalar için de kullanılabilmektedir.
  • Shea (karite) yağının çatlak oluşumunu önlemek amaçlı kullanılması oldukça etkildir. Hamileler rahatlıklar çatlaklar için kullanabilir.
  • İçeriğinde bulunan A ve E vitaminleri ile kırışıklıklar için faydalıdır.
  • Shea (karite) yağı günlük kullanıldığında enbilgi.com cildi kuruma ve çatlamalara karşı korur. Özellikle kış aylarında kurtarıcınız olabilir.
  • Siz de ayak topuklarınızın çatlamasından yakınıyorsanız banyo sonrası topuklarınıza shea yağı uygulayabilirsiniz.
  • Saçlara uygulayarak saç derisini ve saç tellerini kuruluktan kurtarabilirsiniz. Hele saçlar çok yıpranmış ise shea yağı bu yıpranmaları onarmada çok iyi işlev görür.
  • Güneş yanıkları veya benzeri cilt yanıklarını rahatlatıp iyileştirmede faydalıdır.

Shea (karite) yağı katı formda bir yağ olduğundan uygulamak için oda sıcaklığında veya benmari usulü erimesini beklemenizde fayda vardır. Ele alındığında bile vücut ısısıyla bile eriyebilen bir yağdır.

shea (karite) yağı Başlıkları

Shea (karite) yağı Shea (karite) yağı faydaları Shea (karite) yağı nedir? Shea (karite) yağı ne işe yarar?