Jojoba Yağı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Jojoba yağı çok fazla bilinmemekte olup, ismi sayesinde insanların dikkatini çekmeye başarmış bir yağdır. Jojoba yağı faydaları oldukça fazladır ve faydalarını öğrendikten sonra mutlaka almak isteyeceksiniz!

Jojoba Yağı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Jojoba Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Jojoba yağı, kozmetik sektöründe sıkça kullanılan bir yağdır. Jojoba yağının faydaları saç ve cilt üzerinde oldukça fazladır. Jojoba yağı, doymamış yağ asitleri yönünden çok zengindir. Bitkisel kozmetik alanında kendisine önemli bir yer bulan jojoba yağı nedir buna değineceğiz.

Jojoba yağı bilimsel olarak güney Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Meksika'ya özgü olan Simmondsia chinensis olarak bilinen jojoba bitkisinin tohumlarından elde edilir. Jojoba yağının saf versiyonu parlak, altın rengi olup işlenmiş hali berrak ve şeffaftır. Raf ömrü yüksektir ve nispeten sabit bir sıvı olduğu için uzun süre saklanabilir. Üzüm çekirdeği yağı ve hindistancevizi yağı gibi pek çok bitkisel yağın aksine trigliserit içermediğinden kolayca okside olmaz ve diğer yağlara kıyasla kokulu hale gelmez.

Jojoba yağı nadiren saf biçimde satılır. Amerika Birleşik Devletleri'nde jojoba bitkileri ile dikilen toplam alan 45.000 hektardır ve tohumun bitki haline gelmesi üç yıl alır. Yüzde doksan beşi kişisel bakıma veya sağlık ürünlerine, diğer maddelerle harmanlanır.

Neden Jojoba Yağı?

1. Sebum ile Yüksek Benzerlik Gösterir

Diğer tohum yağlarına kıyasla bu kadar benzersiz kılan şey, jojoba yağının yapısal ve kimyasal açıdan insan sebumuna çok benzer olmasıdır. Bunun nedeni sebumun büyük bir kısmı jojoba yağının temel bileşeni olan mum mono esterlerden oluşmasıdır. Çoğu durumda, sebumla karşılaştırıldığında benzer veya ilave avantajlar sağlar. Cilt tarafından salgılanan sebumla benzerliği sayesinde cilde uyumu mükemmeldir.

2. Son derece güvenlidir

Jojoba yağı toksik değildir, komedojenik değildir ve alerjenik değildir. Bu, gözenekleri tıkamayacağı ve herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmadığı anlamına gelir. Ayrıca bir tahriş edici bir yağ değildir. Bu nedenle gözlerin etrafında ve deride güvenle kullanılabilir. Buna ek olarak, diğer yağlar gibi deride kullanıldığında yağlı bir his vermez.

3. Yüksek oranda faydalı mineral ve E vitamini içerir.

E vitamini ve diğer pek çok doğal minerali oluşturan birçok farklı tokoferol içerir. E Vitamini, sağlıklı bir cildin olmazsa olmazıdır. Cilt tonunu eşitler ve güneş ışınlarına karşı cildi daha dirençli kılar.

4. Serbest radikallerin zararlarından korur.

Jojoba yağı, bir antioksidandır. Serbest radikallerin sebep olduğu kanser, çeşitli kronik hastalıklar ve pek çok zararlı etkilerinden sizi korur.

5. Antibakteriyeldir

Çoğu bakteri ve mantar çeşitleri jojoba yağı ile temasa geçtiğinde ölürler. Küf oluşumunu kontrol etmek için bir fungisid olarak kullanılabilecek kadar antibakteriyeldir. Ne kadar güçlü bir antibakteriyel olduğunu düşünün…

Peki, Jojoba yağı nasıl kullanılmaktadır?

Jojoba yağı, saç ve cilt üzerinde harici olarak kullanılan bir yağdır. Bir miktar yağı parmak uçlarınızla saç ve cildinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Jojoba Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

Kuru saça sürmek suretiyle uygulanabilir. Saç yoğunluğunuza göre elinize bir miktar jojoba yağı alıp bunu saç diplerine ve boylarına masajla yedirin. Dilerseniz daha iyi yayılması adına tarayarak yağı yedirebilirsiniz. Bu şekilde saçta en az yarım saat kadar bekletip saçınıza uygun şampuanla arındırabilirsiniz. Eğer saçta bekletmek size uzun ve meşakkatli geliyorsa, şampuanınıza katarak da jojoba yağından yararlanabilirsiniz. Bunun için şampuana bir yemek kaşığı civarı jojoba yağı eklemeniz yeterli. Şampuan miktarına göre arttırıp, azaltmak sizin elinizde. Bu sayede saçlarınız jojoba yağından fayda elde edecektir. Bunun haricinde banyo sonraları bir iki damla jojoba yağını saç uçlarınıza uygulayarak saçlarınızı kırıklardan koruyabilir ve kolayca şekil almasını sağlayabilirsiniz.

Jojoba Yağının Cilde Nasıl Uygulanır?

Jojoba yağı, küçük bir miktar alınarak cilde masajla uygulanabilir. Bu sayede cilt esnekliğini ve nemini korur. Dış etkenlere karşı dayanıklı hale gelir. Bunun yanında bir miktar jojoba yağını nemlendiricinize katarak da kullanabilirsiniz. Ayrıca makyajınızı bile yine bu yağ ile kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Cildi temizleyip rahatlatan bu yağ gerçekten doğanın mucizelerinden!

Jojoba Yağının Faydaları Nelerdir?

Jojoba yağı anti alerjen bir yapıya sahip olduğu için rahatlıkla uygulanabilir. Anti bakteriyel özelliği sayesinde ciltteki sivilce ve aknelerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Kırışıklıkların oluşmasını engeller ve henüz oluşmuş kırışıklıkların giderilmesine fayda sağlar. Jojoba yağı cilde yoğun nem sağlar. Nem, cildi yaşlanmaya karşı koruyan en önemli etkendir. Ciltte meydana gelen kuruluk ve bununla gelen yanmalara fayda sağlar. Cildin yağ dengesini sağlar. Düzenli kullanımda karın, kalça vb. yerlerde çatlak oluşumuna engel olur.

Saçlarda ise kırık oluşumunu engeller. Saçlara nem ve esneklik sağlayarak kolay şekil almalarını sağlar. Bu sayede fön vb yıpratıcı etkenlerden saçları korur. Saçlara doğal bir parlaklık sağlar. Saçları uzatmada ve tellerini güçlendirmede etkilidir. Eğer kepek sorununuz varsa sizi bu sıkıntıdan kurtarır.

Yine el ve ayaklarda rahatlıkla kullanılabilir. Kurumuş el ve ayak topuklarını rahatlatır.

Jojoba yağı selülit tedavisinde de uygulanmaktadır.

İltihap giderici olan jojoba yağı, kulak iltihaplanmalarına iyi gelmektedir. Tıbbi müdahale sonrasında da kullanımı tavsiye edilebilmektedir. Romatizma ağrısı ve eklem ağrıları için kullanılabilir.

5 6
YORUMLAR İÇİN TIKLAYINIZ